Image placeholder

інтерв'ю

Керуйте процесами, а не людьми

Інтерв'ю з ресторатором з 18-річним стажем, керуючою партнеркою та CEO в "Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Успішна рестораторка з 18-річним стажем, керуюча партнерка і CEO в "Сім'я ресторанів Діми Борисова" - найшвидше зростаючою родиною гастрономічних закладів в Україні та за кордоном, кандидатка економічних наук, підприємниця, багатодітна мама - це все про Олену.

Ви часто кажете, що на перше місце ставите себе. Чому так важливо насамперед любити себе?

Все просто: якщо жінка не любить себе, не дбає про своє щастя та емоційний стан, у неї не буде ресурсу, щоб дарувати любов та турботу своїм близьким. Коли жінка не щаслива сама, вона не може бути джерелом щастя для інших. Це як намагатись наливати воду з порожньої судини. Неможливо.

Багатьом жінкам властива позиція самопожертви на благо сім'ї, праці та іншого. Як ви до цього ставитеся? Не вважаєте, що на тлі такої позиції "ставити себе на перше місце" виглядає дещо егоїстично?

Почуття провини немає нічого спільного з любов'ю. Кохання все довкола зігріває і наповнює світлом, почуття провини – знищує. За цією зведеною в культ «жертовністю» завжди стоїть щось ще – недоотримана в дитинстві турбота, залежність від чужої думки, відсутність впевненості в собі та прагнення заслужити любов, чого б це не вартувало. Цілий клубок особистих проблем та протиріч, який, за великим рахунком, потрібно розплутувати з психологом, а не вивалювати на свою родину у вигляді класичних закидів: «Я на вас все життя поклала, цінуйте за це мене».
Це все – не про баланс, не про гармонію, не про щастя. Я не бачу нічого поганого у здоровому егоїзмі. Це нормально для людини – хотіти щастя для себе. І, звичайно, при цьому усвідомлювати відповідальність, яку несеш перед своїми близькими. Любов до себе не заважає любити близьких. Навпаки, вона – як внутрішнє світло. Чим її більше, тим більше у щасливої, впевненої в собі жінки сил та тепла, щоб ділити його з іншими.

Як жінкам полюбити себе та перебороти страх "а що скажуть люди", якщо вони раптом почнуть піклуватися спочатку про себе, а потім про оточення?

Для мене це питання взагалі не стоїть. Моя значимість і цінність ніяк не залежить від сприйняття інших людей, тим паче малознайомих. Мені це просто не цікаво. Я, правда, тішуся, коли мій спосіб життя, мої думки надихають когось. І абсолютно спокійно ставлюся до того, що хтось вважає це неприйнятним. А з близькими я вибудовую стосунки, засновані на любові та взаємній повазі, тільки так.

Із чого складається день Олени Борисової? Чи важливим є чітко встановлений режим і як його налагодити, якщо в житті повний хаос?

Так, режим та система важливі. Якби не вони, я не змогла б керувати великою ресторанною компанією, виховувати чотирьох дітей і при цьому жити в гармонії з собою, без вигоряння і вічної втоми.
У мене є плани на рік, місяць, тиждень та день. Зазвичай я встаю о 6-й ранку – мені потрібна година, щоб провести час із собою, налаштуватися на наступний день. З 7 я починаю готувати сніданки для дітей, звіряти їх розклади та збирати в садки та до школи. З 9.00 до 13.00 я намагаюся приділяти час тому, що важливо для мене. Сюди входять обов'язкові заняття спортом, догляд за собою, вивчення мов, все, що стосується мого розвитку. Потім – щільний графік робочих зустрічей. З 19.00, якщо немає жодних запланованих вечірніх подій, я вдома проводжу час із дітьми. Вибираю формат спілкування залежно від віку та інтересів кожної дитини, вихідні ми обов'язково проводимо разом усією родиною.

Illustration

Звісно, ​​можуть бути зміни, але вони заплановані. Наприклад, у мене може бути дуже насичений вечір: дві-три офіційні події після роботи, і наступного ранку я можу встати трохи пізніше, але це відбувається не в режимі «я проспала і все горить», а у форматі «я спланувала додаткову годину сну і все для цього передбачила».
Як налагодити? Думаю, що важливо розпочати з найпростішого планування тижня та дня. Не лаяти себе, якщо щось пішло не за планом, але відзначати, як і чому це відбувається. Потім життя за графіком стає просто гарним звичним, підтримка якого не потребує якихось фантастичних зусиль.

Які поради щодо тайм-менеджменту ви могли б дати учасницям форуму Superwoman?

Важливо, щоб система дня та життя була вашою, а не нав'язаною ззовні. Є люди з різними біоритмами, темпераментом тощо. Дуже важливо прислухатися до себе і спочатку визначити, яке життя ви хочете побудувати, які у вас цілі та пріоритети, що є незмінним фактором, а що можна змінити. Можливо, і не варто щодня боротися із собою, намагаючись встигнути на вісім на нелюбиму роботу, якщо можна освоїти іншу професію та комфортно працювати у вільнішому графіку на фрілансі або взагалі розпочати свій бізнес.
Загалом перед тим, як планувати день, потрібно визначитися з вектором і стратегічними завданнями. Потім розбити їх у кілька логічних етапів. Потім накласти все це на плани місяця, тижня та дня. Існують спеціальні програми для планування життя, але насправді вистачить і простого Google-календаря. Дуже важливо контролювати виконання. Планування без оцінки результатів неефективне. Але знову ж таки, оцінюючи свої успіхи, потрібно не докоряти собі за те, що щось не вийшло, а концентруватися на варіантах вирішення ситуації та обов'язково хвалити себе за досягнення.

Вам вдається зберігати баланс "робота – сім'я"?

Все спочатку задано у моїй системі життя: є час для дітей, є час для бізнесу, є час для себе. І все це – у гармонії. Про звичку планування я вже розповіла, це основа. Але є ще одна дуже важлива річ: така система життя – результат чесного діалогу з собою та діалогу всередині сім'ї, в рамках якого ми з чоловіком, наприклад, разом узгодили пріоритети та виробили комфортний формат взаємодії. Важливо поговорити зі своїм партнером, як і в якому режимі ви хочете жити, як ви розподіляєте відповідальність, які завдання перед вами як окремими особами і які завдання ви вирішуєте як сім'я, а в нашому з Дімою випадку – ще й як бізнес-партнери.
Коли все обговорено, це дуже полегшує життя, знімає питання, пов'язані із взаємними докорами та нереалізованими очікуваннями. При цьому те, що думають сторонні люди, взагалі не важливо. Наприклад, у мене іноді запитують: «А ви не відчуваєте почуття провини, що мало часу проводите з дітьми?». Мені здається, що це докорінно неправильне питання. Немає якихось норм і приписів МОЗ, скільки годин часу потрібно бути поряд з дитиною, якщо, звичайно, не йдеться про немовля, яке потребує максимум уваги. Я впевнена, що кожна мати бажає своїм дітям щастя і робить для цього все можливе, тому дуже важливо не засуджувати, незалежно від того, яку систему свого життя вона не вибрала б.

Illustration

Які плюси та мінуси є у сімейного бізнесу?

У моєму випадку – лише плюси. Мені пощастило будувати бізнес та життя з людиною, яка поділяє мої цінності та погляди на життя, наші стосунки засновані на довірі та взаємній повазі. Ми не протиставляємо «роботу» та «життя», наш бізнес – відображення наших цінностей та нашого стилю життя, ми все робимо в задоволення і з любові. Діма - візіонер з приголомшливим почуттям ринку, я - жінка-система, людина цифр і як генеральний директор компанії несу відповідальність за виконання всіх поставлених цілей. Разом – гармонія та синергія.

Гендерний фактор відіграє роль у підприємництві?

В історії мого життя – ні. Мені пощастило з дитинства бути впевненою у собі людиною. Я завжди несла відповідальність за своє життя і свій вибір, і, якщо хтось ставився до мене неналежним чином, якщо мені було некомфортно працювати, я чітко виставляла кордони і йшла. Бажаю всім жінкам цінувати себе, свої межі та ніколи «не терпіти».

Які практичні поради ви могли б надати учасницям форуму Superwoman, які знаходяться на початковому етапі свого підприємницького шляху?

Визначте місію. Поставте цілі, зокрема фінансові. Уважно поставтеся до всіх юридичних моментів, про них зазвичай згадують тоді, коли вже пізно. Всі деталі партнерських взаємин промовляйте на березі та фіксуйте письмово. Збираючи команду, звертайте увагу не лише на професійні навички людини, а й на її цінності. Керуйте процесами, а чи не людьми. Пам'ятайте, одне завдання – один відповідальний, інакше бізнес-процеси перетворяться на хаос.