Image placeholder

інтерв'ю

Єдиний спосіб вистояти — це прагнути розвитку

Інтерв'ю з Андрієм Длігачем

Illustration

ІНТЕРВ'Ю

Єдиний спосіб вистояти — це прагнути розвитку

Інтерв'ю з Андрієм Длігачем

Український підприємець, науковець, викладач, стратег та громадський діяч, футуролог, засновник бізнес-спільноти Board, співзасновник Центру економічного відновлення, експерт з формування стратегій бізнес-проривів, керівник проєкту «Голос Громадянського суспільства», голова Ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України… І це далеко не всі регалії Андрія Длігача! А ще, всього за кілька тижнів він стане спікером форуму SUPERWOMAN у Києві, де виступить на тему «Переможні стратегії в турбулентному світі — для бізнесу і спільнот».
Саме про виклики, з якими доводиться стикатися українському бізнесу, про сучасні технології та про роботу «в кайф» ми поговорили з паном Андрієм.

Ваші виступи завжди дуже змістовні та цікаві. Примітно, що під час доповідей ви часто буваєте дуже емоційним, хоча і говорите на теми, що наче емоцій не передбачають. Як це в вас поєднується?

На жаль, на виступах мало хто слухає аргументи. Навіть мало хто роздивляється наші детальні інфографіки, в які ми запаковуємо складне моделювання економічних і соціальних процесів.
Тож, доводиться бути емоційним, щоб бути почутим.

Питання складне та занадто комплексне, але, менше з тим, чи можете ви окреслити, що саме зараз потрібне українській економіці для того, щоб вистояти?
Той хто прагне вистояти чи вижити — не вистоїть, не виживе. Ресурсу ніколи не вистачає на виживання. Особливо коли «зима…» — справжня зима — «…близько».
Єдиний спосіб вистояти — це прагнути розвитку.
Просто зараз Україні потрібні системні ліберальні економічні реформи (реформа податкової, митниці, дерегуляція, приватизація) і встановлення верховенства права (включно з декриміналізацією економічних злочинів і концентрації економічного підслідства в реформованому БЕБ (Бюро економічної безпеки України — ред.)).
В майбутньому Україна має стати країною можливостей — найкращим місцем у світі для народження і розвитку дітей, ідей, бізнесів, творів.

Illustration

Як ви ставитесь до розвитку інноваційних технологій? До штучного інтелекту, до криптовалют, блокчейн-технологій? Наскільки вдало, на вашу думку, їх впроваджує український бізнес?
Нехай будуть.
А якщо серйозно, то я звик бути в авангарді ще з кінця 80-х. Тому активно інвестую і в крипту, і в AI сервіси, і в бізнес-моделі, і в нові матеріали, і в гейміфікацію.
Сучасний український бізнес показує свою адаптивність і швидкісь, що дає змогу Україні претендувати на лідерство у впровадженні нової економіки.

Чи подобається вам працювати з сучасними студентами?

Складно з чимось порівняти, бо вже 30 років маю справу тільки з сучасними студентами.
І якби це було роботою — давно з’їхав би з глузду. А оскільки це не про роботу, а про насолоду, натхнення, місію і драйв — то реально кайфую. Вони — найскладніша і найчесніша аудиторія.

Ви ведете дуже активне життя, постійно даєте інтерв'ю, виступаєте на публіці. Як підтримуєте себе в тонусі? Як відпочиваєте?

Відпочиваю, коли замість виступів можу попрацювати з аналітичними матеріалами. А замість роботи над стратегією — провести ефір. А замість написання державної політики — провести стратсесію для крутої компанії. Коротко кажучи, коли займаєшся тим, що по кайфу — нема коли втомлюватися.

Ми 33 роки живемо в країні безпрецедентних викликів


Це, мабуть, дуже важко — займатися економікою, бізнес-стратегіями під час війни, в такі, загалом, дуже непрості часи? Адже раніше практично нікому у світі не доводилось стикатися з подібними викликами. Як вдається справлятися? Чого від вас вимагає така робота?

Ми 33 роки живемо в країні безпрецедентних викликів. І тому розвиваємо стратегічне та адаптивне мислення. Стратегувати в умовах невизначеності не «складно». Стратегування і потрібно для того, щоб діяти в умовах невизначеності, щоб замість «підлаштовуватися» — створювати, програмувати реальність і майбутнє.
Ми цьому навчилися і тому ефективні в роботі як зі своїми бізнесами, так і допомагаючи нашим клієнтам і членам спільноти Board.

Illustration


Бліцпитання

Топ-5 ваших найулюбленіших міст

● Київ● Одеса● Львів● Париж
І Нью-Йорк.

Яку країну мрієте відвідати?

Демократичний Китай

Яка ваша найулюбленіша страва?

Матусині пельмені

Якщо про вас колись зніматимуть фільм, який актор міг би ідеально вас зіграти (на вашу думку)?

Андрій Длігач

Що для вас є абсолютно неприпустимим:
● Прийти на виступ непідготовленим● Вкрасти ідею доповіді● Не поголитися зранку

Прийти на виступ поголеним і підготовленим!

Яку країну мрієте відвідати?

Демократичний Китай

Яка ваша найулюбленіша страва?

Матусині пельмені

Якщо про вас колись зніматимуть фільм, який актор міг би ідеально вас зіграти (на вашу думку)?

Андрій Длігач

Що для вас є абсолютно неприпустимим:
● Прийти на виступ непідготовленим ● Вкрасти ідею доповіді● Не поголитися зранку

Прийти на виступ поголеним і підготовленим!

Україна має стати країною можливостей, найкращим місцем у світі для народження і розвитку дітей, ідей, бізнесів, творів


  • Illustration

    Матеріал підготувала Лада Коваленко

Найближчі заходи

Illustration

Superwoman | Київ

● 24+ спікерів● 700+ учасниць ● Mercure Congress

Illustration

Superwoman | варшава

● 12+ спікерів● 300+ учасниць ● Centrum Kreatywności Targowa

Illustration

Superwoman | одеса

● 12+ спікерів● 300+ учасниць ● Bristol Hotel

Illustration

Superwoman | вінниця

● 12+ спікерів● 300+ учасниць ● Mont Blank