Image placeholder

інтерв'ю

Варто робити тільки те, в що віриш

Інтерв'ю з Наталією Яроменко

Illustration

ІНТЕРВ'Ю

Варто робити тільки те, в що віриш

Інтерв'ю з Наталією Яроменко

Засновниця та СЕО американської компанії Beauty Tech Corp., власниця косметичних брендів LAMEL & LN pro, експертка з розвитку бізнесу на глобальному рівні, виходу брендів на міжнародні ринки, розробки бізнес-стратегій та бізнес-планування, бренд маркетингу, B2B маркетингу тощо. За 12 років у б’юті-індустрії разом з командою підкорила ринки вже 41 країни, серед яких Іспанія, Франція, Індія, Сполучені Штати Америки та інші. А ще Наталія увійшла до списку Forbes 50 лідерок України, які рухали бізнес, суспільство та мистецтво у найскладніший рік сучасної історії України!

Вже на початку листопада Наталія Яроменко виступатиме на форумі SUPERWOMAN у Києві, а поки ми поговорили з нею про розвиток, мрії, гнучкість у бізнесі та українські сенси.

По-перше, вітаю зі здійсненням мрії — з виходом на американський ринок. Це дуже круто! Ну і, відповідно, перше питання — чому саме американський ринок був для вас таким знаковим, важливим?

Дякую за привітання! Американський ринок – найбільший і найвпливовіший ринок світу. А ще, коли ти маєш бажання підкорити весь світ, то ринок США – найважливіша сходинка.

Зараз, з висоти вашого досвіду, який ринок можете назвати найважчим, найвибагливішим? І з боку регулювання, і з боку клієнтів.
Кожна країна має свою специфіку. Є країни, де держава дуже сильно захищає внутрішній ринок. Наприклад, Індія, Туреччина, Єгипет. Це країни з дуже високим ввізним митом. Саме тому більшість підприємців, які хочуть продавати на Індію, облаштовують виробництва там.
З іншого боку, є країни зі специфікою споживання. Але насправді, все це робочі моменти, які вирішуються.
Головне – це відповідність продукту світовим трендам та сертифікаційним вимогам.
Які етапи, моменти на шляху розвитку ваших брендів були найважчими? Чи хотіли б зараз щось переграти, якби була така змога?
Будь-який ключовий розвиток відбувається через кризи. І тому все, чого ми досягли - завдяки складним моментам. Кризових було безліч. Один з переломних – коли під Києвом від влучання російської ракети згорів склад з 9-місячним запасом нашої продукції.
Радію, що ми ніколи не знаємо наперед, які труднощі чекають нас попереду. Та попри все саме завдяки тому, як ми долаємо кризи, ми там де є.
Який проєкт для вас зараз на першому місці? Вже є якісь подальші плани?
Зараз для нас на першому місці розвиток ринків, де ми присутні. А головними фокусами є український та американський ринки. Бо український ринок – це ринок, з якого ми черпаємо натхнення і ми, звісно, найбільш близькі зі споживачем.

Illustration

Водночас ключовим для зростання є саме американський ринок, на якому ми зробили найскладніший перший крок – стали на полиці однієї з найбільших американських ритейл-мереж. Бачимо попереду круті перспективи.

На середину липня цього року бренд Lamel був представлений у 38 країнах світу. Як зараз?

Бренд Lamel можна придбати вже в 41 країні. Проте зараз у фокусі не стільки нові ринки, скільки підкорення і розширення на ключових.

Шлях до мрії — важлива частина самої мрії!


В одному з інтерв’ю ви казали, що мрієте стати брендом номер 1 в усіх країнах, де ви представлені. А що тоді? Зупинитесь?

Дякую за віру в нас :) Дійсно, справжня візія моєї компанії – стати номером 1 у світі. І я впевнена, Lamel точно її досягне. Тим більше з такою крутою амбіційною командою як в нас. Звісно, ми хочемо, щоб це сталося якнайскоріше, але… зараз насолоджуємося подорожжю до нашої великої мети.
Це дуже цікаво – підкорювати нові ринки, країни, серця споживачів, ставати краще для них, постійно розвиватися, шукати креативні підходи. Шлях до мрії — важлива частина самої мрії!

Illustration

Чи згодні, що наш світ є патріархальним? Чи вважаєте, що чоловікам легше «пробитися», особливо в бізнесі? Чи відчували колись сексистське або зневажливе ставлення з боку бізнес-партнерів?
На мою думку, в бізнесі не так важлива стать, як інтелект, результативність і рівень досягнень. Особисто не можу сказати, що стикалася з жорстким супротивом чоловічого світу. Можливо, мені пощастило. Так, часом на мене поглядали поблажливо «як на блондинку». Але насправді мені байдуже, що про мене думають. Коли ти показуєш крутий результат – тебе сприймають серйозно в будь-якому випадку. Єдиний нюанс, що жінка – ще і мати, приділяє багато часу дітям. Проте ми живимо у сучасному світі, де відносини між чоловіком і жінкою – партнерські, і тому питання виховання дітей не лежить лише на жіночих плечах.
І, якщо чесно, мене особисто народження дітей дуже сильно енергетично заряджає. Потім стаються прориви у бізнесі, шалене зростання. І я знаю багато прикладів жінок, які будують фантастичні кар’єри, опікуючись дітьми.

В одному з дописів ви написали, що сучасному лідеру «мало бути сильним і фундаментальним, важливо бути гнучким». А що для вас є гнучкістю в бізнесі? Як не почати підлаштовуватись під інших та зберегти принципи?
Для мене гнучкість – це не про підлаштовування, а про креативність використання свого розуму. І чим менше в тебе ресурсів – тим більш креативним і гнучким ти маєш бути. Робити не так, як роблять всі інші та, як правило, робити те, що якраз ніхто не робить.
До речі, маю круту історію про гнучкість і креатив.
Колись дуже давно, коли ми тільки починали співпрацю з однією з найбільших українських б’юті-мереж, в косметичній ніші було заведено випускати нову колекцію за рік після відвідин міжнародної сезонної виставки.Так робили всі. Ми вирішили змінити підхід і обігнати конкурентів. Я та ще одна колега поїхали до Гонконгу на виставку. Ми працювали нон-стоп через різницю часових поясів у 12 годин. Вдень на виставці, оглядаючи продукти, вночі – коли в Україні починався робочий день – аналізували з командою, працювали з розробниками та дизайнерами. Так за 4 доби ми створили НОВУ колекцію, віддали зразки постачальникам та отримали і затвердили зразки з виробництва. Вже за 4 місяці ми привезли нову колекцію. Це було шоком і для конкурентів, і для ринку, і це дало нам неймовірний буст. Ми всіх обігнали!
Ось, що таке гнучкість. Це коли ти шукаєш можливості там, де інші їх не бачать, або не хочуть бачити. Так, це складно. Так, це вимагає надзусиль. Але це дуже весело.

Ви нерідко говорите про важливість поширення «сенсів України» у світі. А що це значить особисто для вас? Як ваші бренди знайомлять світ з Україною?
На жаль, Україна за кордоном асоціюється насамперед з війною, і ми всі розуміємо чому. І так, нам потрібна підтримка міжнародних партнерів в цьому. Але Україна — це ще й талановиті люди, креативні сильні бізнеси, неймовірні соціальні проєкти. Ми хочемо, щоб за кордоном знали і про це. А тому говоримо про українські сенси та підкреслюємо в закордонних інтерв’ю, що ми — бренд Lamel, заснований українкою. А ще ми дуже хочемо, щоб в Україні пишалися нами.

Хотілось би також поговорити не лише про вашу роботу, про бренди, а і про вас особисто. Пам’ятаєте, коли вперше усвідомили, що ви успішна? Як це відбулося?
Я досі не сприймаю себе успішною, бо завжди живу майбутніми цілями та думаю, як багато ще треба зробити! Але я точно відчуваю себе щасливою, бо люблю свою родину та люблю справу свого життя.

Illustration

Де та якою ви бачите себе за 10 років?
За 10 років я бачу себе в Україні, щасливою в колі улюблених дітей, чоловіка, близьких по духу людей, моєї команди, в роздумах про нові виклики, в задоволенні від нових пригод, які надсилає життя, у вірі, що війни скінчаться і наші пригоди будуть виключно позитивними. Вірю, що буду проживати своє найкраще щасливе життя. Як і всі українці!

Ви дуже відома людина, часто з’являєтесь на публіці, даєте інтерв’ю. А чи вистачає вам часу на себе, на родину? Як ви відпочиваєте, в чому знаходите сили для подальшої роботи, як захищаєтесь від вигорання?
Звісно, бувають моменти втоми, вигорання, але це тоді, коли займаєшся чимось, у що не віриш, або з чим не згодна внутрішньо. Це забирає дуже багато сил. Саме тому варто робити тільки те, в що віриш.
Підтримувати енергію мені дуже допомагає спорт. Я прокидаюсь о 5 ранку і йду на пробіжку, 3 рази на тиждень в мене тренування з пілатесу. Ранки та вечори, а також вихідні я проводжу в родинному колі – це мене надихає і наповнює. Щотижня в мене заняття з філософії в Ceo Club. Люблю шахи і книги – хочеться, щоб на це було трохи більше вільного часу.

У багатьох людей, які досягають успіху, виникає бажання передати свої знання, поділитися ними. Як думаєте, чому так відбувається? Чому особисто для вас це важливо?
Це дуже природно – бажати поділитися досвідом. Коли ти стартуєш бізнес, ти часто робиш це наосліп, вчишся на ходу, робиш ризиковані інтуїтивні речі і потроху, з досвідом в тебе «пазли складаються», і ти вже чітко і легко бачиш, як вирішити ситуацію будь-якої складності. Це приходить з досвідом. Те, що здавалося мені страшним та складним – зараз просто робоче питання. Тому корисно ділитися досвідом. Можливо, не вдасться повністю вберегти від помилок, проте допомогти уникнути частини з них – можливо. А ще з власного досвіду скажу, раніше, коли я приходила на конференції, слухала успішних людей, бачила, що вони стикаються з такими ж проблемами, як і я, чула історії, про те як вони подолали всі труднощі та досягли мети – це дуже надихало. Тепер час і мені поділитися знаннями та, можливо, надихнути.
Після 2022 року багатьом українцям важко зважитись щось планувати навіть на місяць вперед. А ви пропонуєте мріяти масштабно та фокусуватись на великих цілях. На вашу думку такий підхід є доречним, своєчасним для українського бізнесу?
За будь-яких умов, працюючи, ви так чи інакше вкладаєтеся, витрачаєте сили та час, але з фокусом на великих цілях – ви маєте змогу отримати кращі результати. Адже ми завжди заслуговуємо на більше.

БЛІЦПИТАННЯ

Топ-5 ваших улюблених бьюті-продуктів

Складно обрати 5 – їх набагато більше. Але кожного дня я використовую Micro Brow олівець Lamel, Smart Skin Foundation Lamel, Maad Eyes тіні Lamel (ідеальний продукт для людей, які не вміють самостійно створювати «smokey eyes», робить очі виразними на цілий день), туш для вій – Fly Lash Mascara Lamel, а також стійкий олівець Kajal Lamel, без якого я нікуди.

Якби вам все життя довелося носити одяг одного кольору — який би ви обрали?

Можливо, білий і прикрашала би його квітами кольору фуксії

Чи можете ви назвати себе щасливою людиною?

Так, точно можу

Якщо про вас колись зніматимуть фільм, який актор міг би ідеально вас зіграти (на вашу думку)?

Емма Стоун. Обожнюю її в фільмі «Ла-Ла-Ленд»! «Безумство хоробрих» – це точно про мене)

Що вас найбільше дратує:
● Непрохані поради● Затримка рейсу літака● Фраза «не все так однозначно»

Фраза «не все так однозначно» точно дратує найбільше. Українці показали всьому світові, що є добро і є зло. І добро точно переможе!

Гнучкість - це коли ти шукаєш можливості там, де інші їх не бачать, або не хочуть бачити


  • Illustration

    Матеріал підготувала Лада Коваленко

Найближчі заходи

Illustration

Superwoman | Київ

● 24+ спікерів● 700+ учасниць ● Mercure Congress

Illustration

Superwoman | варшава

● 12+ спікерів● 300+ учасниць ● Centrum Kreatywności Targowa

Illustration

Superwoman | одеса

● 12+ спікерів● 300+ учасниць ● Bristol Hotel

Illustration

Superwoman | вінниця

● 12+ спікерів● 300+ учасниць ● Mont Blank