ПСИХОЛОГИЯ

Соцмережі: як вони знищують нашу самооцінку

ПСИХОЛОГИЯ

Соцмережі: як вони знищують нашу самооцінку

Уявити сучасне життя без соціальних мереж неможливо. Тут ми спілкуємось, вчимося, ділимося важливим. Соцмережі довели нам, що немає нічого неможливого: ще 20 років тому ти й уявити не могла, що на твій коментар може відповісти кумир чи зірка світової величини. Таблоїди залишаються без роботи – селебрітіз вже самі поспішають поділитися подробицями свого життя. Завдяки соцмережам щодня ми можемо зазирнути, як живуть сильні світу цього, знайомі та незнайомі нам люди. Але біда: чим більше розвиваються паблики, тим нещасливішими ми стаємо. Чому? Давай розберемося.

ПОРІВНЯННЯ НЕ НА ТВОЮ КОРИСТь

Зізнайся: викладаючи нове фото, відео чи сторіс у соцмережі, ти так чи інакше чекаєш, якою буде реакція друзів та підписників. Зворотній зв'язок – найкращий показник того, чи «зайшов» контент. Чого гріха таїти: компліменти приємні всім. Але не встигнеш і оком моргнути, як починаєш оцінювати себе за чужими лайками та захопленими відгуками. Зупинися: це тривожний сигнал того, що ти втрачаєш самоцінність у гонитві за загальним схваленням.
А не втратити себе складно. Світлана, що сиділа в школі за першою партою і не хапала зірок з неба, вдало вийшла заміж і відкрила салони краси. Маша, про яку ти давно не чула, подорожує по всьому світу без прив'язки до родини, країни та інших умовностей. Віра – успішна бізнесвуман, Аліна – чудовий блогер із сотнею тисяч підписників. Таня – перша красуня міста: судячи з фото, шанувальників у неї не порахувати і сотні троянд вони їй дарують щодня. Наташа – мама трьох дітей із чудовою фігурою та обличчям 25-річної. А ти... іноді ти просто жінка, яка нічого не встигає, не завжди почувається чудовою мамою і збирає з чоловіком гроші на літню відпустку.
Розумом ти, звичайно, розумієш: не все так яскраво в житті красивих і успішних, як здається на перший погляд. За результативним бізнесом Віри ховаються безсонні ночі, вічна відсутність будинку та тягар відповідальності. Що насправді відбувається в сім'ї Маші, залишається за кадром, як і те, чому досі на витонченому пальчику прекрасної Тані немає кільця. Аліна, напевно, працює з командою професіоналів: гарні блоги вимагають сценарію, локацій, гарного відеографа. А Наталя ніяк не впоралася б без допомоги няні, навіть якщо цю роль за сумісництвом виконує її мама чи свекруха.
Але от біда: правди життя нам ніхто не покаже. На загальний огляд виставляються лише найкращі вбрання та фото, вдалі ракурси, «робочі сторони» та виходи у світ. І ти мимоволі почуваєшся невдахою: живеш не в замку, на роботу поспішаєш на маршрутці, досягти успіху так і не вдалося. Відпочинок – далеко не Мальдіви: до Єгипту та Туреччини їздиш лише по палаючих путівках і завдякибезвізу вже двічі побувала в Європі.
Знайома ситуація? Не хвилюйся: у тій чи іншій інтерпретації ці почуття знайомі всім. Порівнювати себе з іншими – найневдячніше заняття, але ми постійно це робимо. Успішні «вимірюються» капіталами, гарні – зовнішністю, розумні – досягненнями та результатами. І це природно. Але будь обережна: вирватися з цього капкана ой як непросто.

Illustration

Чим небезпечні соцмережі

Соцмережі – це не лише вічний привід засумніватися у собі. Вони несуть нам інші проблеми.
Хронічний стрес – така «нагорода» залучення до палких обговорень у соцмережах. Суперечки про політику, виховання дітей, погляди на медицину, освіту та саме життя – у пабликах так багато негативу, що ми мимоволі просочуємося їм. З одного боку, ти завжди можеш випустити пару і висловитися, з іншого - банальний пост, написаний на емоціях, натомість може принести заповітних лайків засудження і навіть зробити жертвою булінгу.
Зміна настрою – ще один негативний бонус соцмереж. Скільки разів ти прокидалася в чудовому настрої, гортала стрічку новин і, сама того не бажаючи, ставала свідком часом жахливих подій? Трагедії в чужому житті, звільнення, розлучення і навіть зниклий песик можуть зіпсувати настрій за дві секунди.
Тривога, проблеми зі сном і навіть депресія - такими можуть бути наслідки залежності від соцмереж. Спотворене уявлення про чуже життя, цькування, боти, небажане часом спілкування сильно впливають на психіку. Не скидай з рахунків і шкоду від блакитного світла моніторів – страждають не лише очі та шкіра, а й твоя здатність вчасно заснути.
Залежність від соціальних мереж може прирівнюватися залежно від тютюну чи алкоголю. Тільки під удар тут ти ставиш не фізичне, а психологічне здоров'я. Ти здивуєшся: інтернет-залежність офіційно визнана психічним розладом та потребує відповідного лікування.
Червоточинка у стосунках – не всякий чоловік у захваті від 500 чоловіків у списку твоїх друзів, які постійно гаряче коментують твої фото. Деякі з них, напевно, йдуть далі – пишуть у директ і навіть відправляють пікантні фото. Не кажучи вже про те, що ти просто пред'явиш претензії чоловікові, що в тебе немає шуби/машини/прикрас, як у тих, за чиїм життям ти так відчайдушно стежиш.
Прокрастинація – відкладення потім своїх завдань чи службових обов'язків. Скільки б ти змогла зробити на роботі справ, якби не зависала в соцмережах? Отож! Погортала стрічку, подивилася відео, прокоментувала пост і відповіла на повідомлення – ти й не помітила, як година робочого часу була безнадійно втрачена.
Самотність – те, що рано чи пізно зазнає будь-який інтернет-залежний. Зникаючи у віртуальному світі, ти втрачаєш дорогоцінні години спілкування зі своєю родиною, друзями, знайомими. Віртуальні друзі не прийдуть на допомогу, коли хочеться лізти на стінку, і не порадіють твоїм успіхам, як хотілося б. Маючи навіть тисячу друзів, у реальному житті ти можеш не мати нікого.

Illustration

Жити своє життя

Вибратися з згубного полону соцмереж можна. Достатньо дотримуватись дистанції та дотримуватися кількох правил.
Перестань нарешті порівнювати себе з іншими. Ти це ти. Мимоволі заздриш більш успішним/красивим/що відбулася в житті? Подумай про те, як ти можеш стати кращим – можливо, настав час змінити роботу, прописку, зачіску, зрештою?
Не намагайся змагатися з тими, з ким ти ніколи не була за рівних умов. Саші подарували квартиру батьки, а твої все життя працюють на заводі та ледве зводять кінці з кінцями? Перестань звинувачувати всіх довкола у своїх бідах. Візьми відповідальність на себе – навіть у Польщі за півроку можна заробити на звичайний автомобіль.

«Залипаєш» у соцмережах, пристрасно спостерігаючи за чужим життям? Займися своєю! У соцмережах повно семінарів та тренінгів, лекцій та відеоуроків, спортивних тренувань та корисних лайфхаків. Світ навколо настільки прекрасний і різноманітний – тільки пізнай!

Відкинь ілюзії: всі хочуть бути кращими, ніж вони є насправді. Макіяж, фотошоп, фільтри, вдалі ракурси та освітлення – у житті ми виглядаємо інакше, ніж здається в Інстаграм. Прийми це і не думай, що ти обличчям чи тілом не вийшла. Чи не влаштовує щось у собі? Секретів немає – над цим треба працювати.

Не пускай у своє життя негатив. Без жалю відписуйся від тих, хто агресивно нав'язує політичні погляди, критикує всіх і все, скаржиться на життя.

Візьми за правило хоча б один день на тиждень не заходити до соцмережі або хоча б обмежити перебування там однією годиною. Помітиш відразу: станеш спокійнішим і з'явиться більше часу.

SUPERWOMAN визнає: не користуватись соцмережами в еру технологій – майже злочин. Але не варто в них розчинятися. Реальне життя набагато прекрасніше, ніж чуже, нав'язане в соцмережах.

Illustration
Illustration

ІНТЕРВʼЮ

Я ЯК ТАНК. ЯКЩО Я МАЮ МЕТУ, ТО В НЕЇ НЕМАЄ ШАНСІВ

Велике інтерв'ю зі Світланою Монастирською, яка пройшла шлях від касира до заступника Голови Правління одного з найбільших банків

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

КЕРУЙТЕ ПРОЦЕСАМИ, А НЕ ЛЮДЬМИ

Інтерв'ю з рестораторкою з 18-річним стажем, керуючою партнеркою та CEO в "Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

ІДЕЯ – ЦЕ НАЙДОРОЖЧИЙ ТОВАР У СВІТІ!

Інтерв'ю з керуючою акціонеркою однієї з найбільших страхових компаній країни – "Арсенал Страхування" – Мариною Авдєєвою.