Image placeholder

інтерв'ю

Треба цілі виймати з мрій

Інтерв'ю з найкращою тренеркою з управління часом, засновницею та власницею компанії BogushTime, Людмилою Богуш

Image placeholder

інтерв'ю

Треба цілі виймати з мрій

Інтерв'ю з найкращою тренеркою з управління часом, засновницею та власницею компанії BogushTime, Людмилою Богуш

Її називають найкращою тренеркою з управління часом і це не дивно, адже Людмила світова експертка з ефективного планування, цілепокладання та ведення бізнесу. Засновниця та власниця компанії BogushTime, бізнес-тренерка, популярна спікерка. Поговорили про те, як змінилося сприйняття часу сьогодні, як планувати в умовах турбулентності та чому ефективність і тайм-менеджмент не виходять з моди.

Людмила, ваша особиста місія, яка стала і місією вашої компанії також – «Робити сильних щасливими». Розкажіть про цю ідею детальніше. Чому саме така?

Це пов'язано з тим, що сильні люди насправді не захищені, бо вони самі захищають. Тому не мають часу на себе та дуже часто працюють на розрив або надрив. Подивиться, наскільки зараз популярна тема вигоряння, а чому? Вигоряння це не про те, що людина згоріла на роботі, а про те, що вона отримала поразку. Бо коли ти вигораєш - вигоряння тебе не дожене ніколи. А ось коли ти щось не встигаєш або втрачаєш, ось тоді ти відчуваєш стан марнотратства своїх сил та часу і після цього наступає вигоряння, депресія.
А що таке щастя? Це стан який ви відчуваєте, коли досягаєте, досягаєте попри перешкоди та труднощі. А якщо ти ще вмієш планувати та бачити перешкоди завчасно, то навіть відчуваєш себе щасливим, коли вони з'являються нарешті, бо ти ж їх спланував.
До того ж сильні люди це величезна цінність країни та всесвіту - треба їм допомагати залишатися сильними та спроможними.

Як час повʼязаний зі щастям, на вашу думку?

Час це життя. Немає часу - немає життя. Це - банально, а банальним зветься те, що всім відомо, та не використовується. Бо воно ж - банальне!А якщо говорити про це інакше, то щастя напряму залежить від того, як ти проводиш чи не проводиш свій час, на що та кого ти його витрачаєш або втрачаєш, з ким ти спілкуєшся та скільки задоволення від цього отримуєш. Отже, зв’язок прямий-прямий. А якщо до цього додати ще сам термін життя як час життя, то взагалі все зрозуміло, як вони пов'язані.

Ще с десяток років тому всі говорили про особисту ефективність, намагалися встигнути зробити якомога більше за 24 години й влаштовували графік-челенджи. Сьогодні ж ми все частіше чуємо про потік, ресурс та перебування у моменті. Як це все монтується із тайм-менеджментом та що таке тайм-менеджмент сьогодні?

Ні тоді, ні зараз я в такі речи не гралася. Бо дуже часто те, що популярне, зовсім не обов’язково корисне та вірне. Наприклад, у 70-х роках приймати наркотики було начебто “обов’язково”, особливо в деяких колах, а зараз це вже кримінал.
Ніколи я не радила зробити якомога більше та хочу ще додати, що це не має ніякого відношення до ефективності, а це просто брак освіченості. Що таке ефективність? Тлумачний словник каже, що це не кількість, а користь - робити треба те, що дає потрібний результат, тобто ефект. Якщо людина робить багато, але це її не веде до досягнення мети або цілі, то навіщо було втрачено цей час - на те, що не потрібно? Смішно та сумно. Робити багато це продуктивність, але й тут ми стикаємось з необхідністю робити не багато, а те що треба.
До речі, на моєму тренінгу з управління часом є вправа, в якій людина за 5 хвилин розуміє різницю між продуктивністю та ефективністю та усвідомлює, як можна їх поєднати.
А зараз ще про потік/ресурс/момент сьогодення - це щось на кшталт шаманських практик - я не шуткую, бо енергія вона є, її треба спрямовувати та керувати єю. Тому для мене розмова про потік енергії, це розмова про спрямованість до цілей, ресурс - це вміння вірно свій час використовувати, а перебування у моменті можливо тільки тоді, коли ти підготувався, спланував цей момент і нічого тебе не відволікає.

Illustration

Щоб бути в моменті, треба бути дуже впевненим у своєму майбутньому, а для цього треба зробити план з урахуванням перешкод та впливу середовища.
Тому впевнено заявляю, що тайм-менеджмент яким був 10 років тому, таким й залишився, бо як було 24 години у доби, так і є сьогодні. А ось люди зараз знаходяться у важкому стані очікування, особливо ті, хто досі сидить на соціальних виплатах та чекає, коли війна скінчиться. Продуктивні люди працюють та планують, залежні - шукають собі нові залежності та чарівні палички.
Тому навіть такі речі, як потік та ресурс можна трактувати по-різному: або як знесилення щось робити, або як готовність виробляти енергію та створювати життя. Якщо відчуваєш знесилення - чому, які причини? Це може бути навіть невірна їжа, яка забирає енергію, або справа, яка не задовольняє. А потік - він створюється плануванням, бо коли ти вишикуєш свої цілі у струнку систему, то все починає працювати разом та одне на одне.

У вас є ваша особиста теорія часу та лайфхаки, як регулювати «довгий» і «швидкий» час?

Моя технологія взаємодії з часом має назву При-Цільного Тайм-менеджменту. Що в ній головне: всі задачі повинні вести тебе до досягнення мрій та цілей - це надає сенсу; рухатися треба одночасно в декількох напрямках та досягати в них результатів - це створює гармонію; час треба рахувати як гроші - це гарантує самоповагу та впевненість; розклади треба складати як маршрути - це прибирає зайві рухи; план це спосіб досягнення і треба мати декілька планів на одну ситуацію - це позбавляє розчарувань та розгубленості.Я не намагаюсь прискорювати чи гальмувати час - він йде як йде, але я намагаюсь максимально отримати з мого часу якомога більше задоволення. Тому дозволяю собі робити те, що хочу я. Але це не виключає того, що я роблю те, що треба. І ніколи з цього приводу не скаржуся, бо це все моє життя.
Якщо мені потрібно якось пережити час, на який я не можу вплинути, наприклад, я чекаю на щось, то можна до когось подзвонити, або заглянути у свої плани, або щось почати робити, також я люблю читати художню літературу. А ще можна написати статтю - так ще й користь буде. Або вийти на вулицю та прогулятися.

Illustration

Ви також є експертом міжнародного рівня із досягнення цілей і маєте багаторічний досвід роботи із такими запитами. Які правила правильної постановки цілі сьогодні, адже, саме від постановки залежить результат.

А ось що стосується постановки цілей, тут теж нічого не змінилося. Як і раніше, треба цілі виймати з мрій, необхідно прописувати деталі та термін, проробляти план та ризики й виконувати дії згідно з планом, тобто мати розклади та діяти за ними. Але все ж таки є й зміни, але вони не в цілях, а в методах планування, тобто в тому, як цілей досягати. Раніше достатньо було розробити один план з урахуванням ризиків та й все. А ось зараз я пропоную розробляти 3 плани: оптимістичний, реалістичний та песимістичний. Найчастіше спрацьовує взагалі четвертий план, але ти ж готовий до різних поворотів, тому тебе це не роздратовує, а ти просто продовжуєш рухатися до своєї мети. Мені відомо, що до війни, навіть ще до карантину так робили великі корпорації, а зараз вони розробляють план на кожну (кожну!) ідею можливих подій, яка тільки спаде на думку. Уявляєте? Своїх клієнтів я так не мучу, але 3 плани завжди прошу розробити. Тому що нам же потрібен результат, так?

Треба цілі виймати з мрій

Людмила Богуш

Illustration

На які етапи досягнення цілі можна розділити сьогодні, у турбулентному світі? Все навколо змінюється так швидко, як зрозуміти, що твоя мета все актуальна для тебе, а її досягнення принесе очікуваний результат? Як часто потрібно проводити такий собі «чекап цілей»?

Коли ви розробляєте план досягнення цілі, то сьогодні у світі рекомендовано використовувати принципи agile-планування, це перекладається як “гнучке планування”. Воно виглядає так: Все починається з мрії, з якої ви “виймаєте” цілі, от же ціль це те, як ти бачиш реалізацію своєї мрії.
Потім треба зробити план великими кроками від цілі до цього року - він формулюється проміжними результатами. Після цього сформулювати результат на кінець грудня цього року. Потім - результат на кінець цього кварталу, а потім розписати проміжні результати кожного тижня на 4-6 тижнів вперед від сьогодні. А після цього у подробицях спланувати свій поточний тиждень та виконати його. А при плануванні наступного тижня врахувати ті зміни, які сталися за цей час, так саме зробити з наступним тижнем і так далі.
Якщо планувати-жити за такою системою, то ви будете рухатися до своїх цілей попри все. Ми цьому не просто навчаємо - ми супроводжуємо клієнтів та корегуємо поки не буде розроблений справжній та дієвий план.
А переглядати свої цілі треба або тоді, коли ти їх досяг, або коли вони втратили актуальність, або почали заважати іншім напрямкам твого життя. І обов’язково переглядати їх один раз на рік, тому в моєму планувальнику БогушБук цілі на рік та на 10 років знаходяться на одному бланку, тому людина вимушена переглядати свої довгострокові цілі один раз на рік обов’язково, бо треба розробити новий план на рік та переписати цілі на 10 років, та й додати щось.

Планування життя на 5, 10, 20 років все ще актуально? У бізнесі та житті.

Це планування зараз стає ще актуальнішим, тому що планування на рік або місяць стало складним, бо світ швидко та непередбачено змінюється. Тому треба приймати рішення частіше, ніж це було до війни. А що є підставою для рішення? Тільки твій довгостроковий план, тому що він допомагає тобі обирати зараз. А якщо враховувати, які можливості зараз відкриті перед українцями, то без планування та тайм-менеджменту взагалі неможливо жити. Я була нещодавно в Європі, Польща та Чехія, та звернула увагу на те, наскільки там по-іншому ставляться до часу! На кожному костелі, на кожній вежі є годинники на всі 4 сторони світу - це ж не просто так! А якщо ви збираєтесь робити бізнес у США, то без тайм-менеджменту вам теж не обійтись, бо там зі школи планують своє життя. Тому ми зараз проводимо навчання по всьому світу, у нас онлайн-групи міжнародні, люди з Європи, Америки та Азії.

Ви працюєте із підприємцями вже дуже давно. Серед ваших клієнтів власники бізнесу та ТОП-менеджери. Які нові запити зʼявилися у них останні 2-3 роки? Що сьогодні вони вважають зоною «прокачування»?

Як це не дивно, але знов з’явилися запити на те, як спочатку створити бізнес, а потім поєднати його з іншими сферами життя. Я думаю, це пов’язано з війною: багато людей вимушені змінити своє життя, хтось вимушений розпочати бізнес або продовжувати його за чоловіком, або почати щось у новому місті або навіть у новій країні. До війни більшість таких стартапів була в інфо-бізнесі та IT, а зараз дуже багато нових гравців на всіх ринках. А ось експертів як раз і не вистачає, бо частина з них поїхала з країни, частина ховається, а хтось навіть закрив бізнес або пішов на фронт, також вже немає російських консультантів, а вони були значною часткою ринку бізнес-навчання, а іноземці до нас не поспішають їхати. Тому не вистачає кваліфікованого навчання основам побудови та ведення бізнесу, керування персоналом та розвитку компанії. Я звертаюсь до різних організацій, клубів, асоціацій та провожу зайняття з планування та стратегії для них. Їжджу Україною, до різних міст та громад.

Поділіться вашими особистими техніками або лайфхаками розслаблення, вгамування емоцій, тривоги та страху.

Перше, я враховую, що моя тривога може не буті пов’язана зі мною - я її можу підхопити від когось. Бо я багато займалась духовними практиками, тому у мене надмірна чутливість. От же, якщо у мене тривога, я перепитую себе: звідки вона, від кого. Й можу знайти людину або декілька людей, які цю тривогу транслюють. Тоді моя задача - просто відключитися від цього, не приймати сигнал.
Якщо у мене мої власні негативні емоції, я використовую техніку перенаправлення уваги. Для того, щоб нервувати, треба направляти увагу на свій стан, свої емоції та думки. А для того, щоб заспокоїтися, треба увагу спрямувати назовні, від себе. І для цього я підхожу до вікна та починаю рахувати предмети якогось одного кольору, наприклад, рахую жовте та повинна нарахувати 50 жовтих об’єктів, тільки тоді можна зупинитися. Ця вправа дуже добре витягує увагу назовні та підвищує настрій. Зазвичай мені вистачає нарахувати 30, щоб піднятися по емоційному тону. Я так рятувалася в Казахстані, бо до початку війни я була в Алматі у відряджені, то розумієте мій стан, коли я прознала про війну та про те, що всі літаки скасовані? Стільки всякого різного нарахувала з вікна…
Ще мені допомагає біг вулицею - треба знайти рішення, вдягаю кросівки та вибігаю. За 20 хвилин рішення є.Що стосується розслаблення… Ну, у мене кішка з’явилась, я її придбала в Казахстані, коли зрозуміла, що я там залишилась одна на невідомий термін, то я з нею гуляю, подорожую - а це теж відволікає увагу від проблем.
А в Києві я навчилась готуватися до нічних обстрілів: я лягаю спати о 10 вечора, щоб виспатися до 4-й ранку, пам’ятаєте, був такий час, що шахеди прилітали під ранок - то я себе привчила лягати спати по команді, так і кажу собі “спати” та вимикаю світло і відкладаю книжку.

Illustration

А також я навчилась не перекладати мої проблеми та емоції на рідних, бо багато людей з поганими новинами до них йдуть, а про гарне розповісти забувають, тому складається враження, що про тебе треба піклуватись. У мене навпаки: я звертаюсь за допомогою коли розумію, що можу її отримати від людини, а просто так завантажувати своїми проблемами не стану, бережу рідних.

Переглядати свої цілі треба або тоді, коли ти їх досяг, або коли вони втратили актуальність, або почали заважати іншім напрямкам твого життя

Людмила Богуш

Ваша концепція повноцінного життя для проактивної жінки, яка активно самореалізується або будує бізнес і при цьому хоче прожити життя максимально «на повну».

Життя складається з різних частин, тому для гармонії необхідно всім цим частинам приділяти час та увагу. По-перше, це твоє тіло - воно твоя автівка, на якій ти їдеш у майбутнє. Якщо вона у поганому стані, то про майбутнє можна й не турбуватися, тому що його немає або воно відомо - це лікарня та ліки. Мене таке не влаштовує, тому я займаюсь спортом та бігаю, також слідкую за харчуванням.
Далі - особистість, у неї теж є потреби, які необхідно задовольняти: хобі, інтереси, самореалізація, навчання.Також для кожної людини важливе значення має родина - на неї теж потрібен час. Ви не повірите, але ми примушуємо наших клієнтів приділяти час рідним, і це при тому, що вони приходять зі скаргою “не вистачає часу на родину”, а як доходить до справи, виявляється, що проблема не в часі, а в поганих відносинах або прихованому саботажі. До речі, багато своїх проблем люди виправдовують браком часу, хоча брак часу як раз і сигналізує, що виникла проблема, розумієте?
Потім ще обов’язково треба приділяти час своєму бізнесу. А зараз я хочу щось розкрити для вас! Багато людей кажуть “у мене немає бізнесу, бо я - найманий працівник”. А я кажу так: бізнес це справа твого життя, це те, як ти заробляєш гроші для виживання. Наприклад, ми людину питаємо “чим ти займаєшся”, а в США питають “what are you doing for living”, тобто питання показує, що твоя справа життя надає тобі можливість жити - це зовсім інший підхід. То всім кажу: те, чим ти займаєшся - це твій бізнес. І якщо ти найманий працівник, це означає, що ти продаєш свої вміння, розум та руки.
І це - твій бізнес, ти сам і є твій бізнес. Тому треба цю роботу робити якісно та підвищувати кваліфікацію, щоб отримувати більше доходу від цього бізнесу. На це потрібен час.
І ще один напрямок - це соціальна реалізація, бо зараз світ дуже маленький завдяки технологіям, отже треба відповідати його вимогам. До того ж люди живуть набагато довше, тому майже кожний прийде до моменту, коли сам себе перепитаєш, чім ти корисний для всесвіту - то треба про це подбати вже зараз, сьогодні.

Те, чим ти займаєшся - це твій бізнес. І якщо ти найманий працівник, це означає, що ти продаєш свої вміння, розум та руки. І це - твій бізнес, ти сам і є твій бізнес. Тому треба цю роботу робити якісно та підвищувати кваліфікацію, щоб отримувати більше доходу від цього бізнесу

Людмила Богуш

Що з наших щоденних звичок потрібно перестати робити прямо зараз, щоб досягати цілей швидше та ефективніше?

У кожного свої непродуктивні та неефективні звички… Але… Наприклад, не складати список задач на день, тиждень та місяць - це погана звичка. Або перекладати всю відповідальність за своє життя на пристрої та застосунки - це теж погана звичка, бо вона принижує твою причинність, ти стаєш начебто додатком до смартфона, а не його власником.
Є такий анекдот: маленькому хлопчику на день народження подарували величезного собаку, хлопчик підійшов до нього, подивився знизу в гору та сказав “щось я не розумію - кому кого подарували…” Ось так у багатьох людей зараз, вони вже наче раби Сірі або Олекси… Моя знайома якось пошуткувала: скоро Сірі почне нас ставити у куток та шльопати по дупі…
Ще одна поширена погана звичка - це не рахувати свій час. А його треба рахувати як гроші, він це любить. Бо коли ти рахуєш час, у тебе з’являються ідеї про його оптимізацію. У нас був випадок на онлайн реаліті-тренінгу ТурбоТайм, що жінка до нас прийшла на навчання під загрозою звільнення, а працювала вона в американському шпиталі та не хотіла втратити роботу. І під час навчання вона побачила, куди спливає робочий час, прийшла до керівництва з пропозицією та наприкінці навчання отримала підвищення по кар’єрі. Ось таки дива.

Як ви вважаєте, що таке УСПІХ сьогодні?

Я вважаю успіхом самореалізацію. Бо людина не може бути щасливою без цього. Ти прийшов у світ не для страждань, а для задоволення, а воно для людини вперш за все - в самореалізації. Так, у кожного з нас власне уявлення про це, в тому й полягає власний шлях життя, але все ж таки - самореалізація це успіх. Ніколи людина не заздрить, якщо вона самореалізована, ніколи вона не руйнує та не вбиває, якщо вона на своєму життєвому шляху та рухається.
Коли ми навчаємо людей на наших тренінгах, то фокус як раз на тому, щоб людина стала, була або залишалася щасливою.

  • Illustration

    Розмовляла Катерина СмотричАвторка та продюсерка SUPERWOMAN Forum

Illustration

інтервʼю

ІДЕЯ – ЦЕ НАЙДОРОЖЧИЙ ТОВАР У СВІТІ!

Інтерв'ю з керуючою акціонеркою однієї з найбільших страхових компаній країни – "Арсенал Страхування" – Мариною Авдєєвою.

Illustration

інтервʼю

Я ЯК ТАНК. ЯКЩО Я МАЮ МЕТУ, ТО В НЕЇ НЕМАЄ ШАНСІВ

Велике інтерв'ю зі Світланою Монастирською, яка пройшла шлях від касира до заступника Голови Правління одного з найбільших банків

Illustration

інтервʼю

МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ В МОМЕНТ, КОЛИ СТАЮТЬ СИЛЬНІШІ ЗА НАШІ СТРАХИ

Інтерв'ю із засновницею мережі освітніх проектів МрійДій (школи, садки, табори, навчання для вчителів та батьків, проектна школа, соціальні напрямки) Лідією Білас

Illustration

інтервʼю

ІДЕЯ – ЦЕ НАЙДОРОЖЧИЙ ТОВАР У СВІТІ!

Інтерв'ю з керуючою акціонеркою однієї з найбільших страхових компаній країни – "Арсенал Страхування" – Мариною Авдєєвою.

Illustration

інтервʼю

Я ЯК ТАНК. ЯКЩО Я МАЮ МЕТУ, ТО В НЕЇ НЕМАЄ ШАНСІВ

Велике інтерв'ю зі Світланою Монастирською, яка пройшла шлях від касира до заступника Голови Правління одного з найбільших банків

Illustration

інтервʼю

МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ В МОМЕНТ, КОЛИ СТАЮТЬ СИЛЬНІШІ ЗА НАШІ СТРАХИ

Інтерв'ю із засновницею мережі освітніх проектів МрійДій (школи, садки, табори, навчання для вчителів та батьків, проектна школа, соціальні напрямки) Лідією Білас