Image placeholder

інтерв'ю

Ідея – це найдорожчий товар у світі!

Інтерв'ю з керуючою акціонеркою однієї з найбільших страхових компаній країни – "Арсенал Страхування" – Мариною Авдєєвою.

Спікерка нашого форуму Марина Авдєєва - талановита бізнес-супервумен та мама двох синів. Підприємиця, керуюча акціонерка компанії "Арсенал Страхування", Марина входить до ТОП-100 найуспішніших жінок України за версією видання "Новий Час".

Коли ви зрозуміли, що ваш шлях – бізнес, а не кар'єрні сходи у міжнародній компанії?

А я завжди цього хотіла - мати свою компанію. У мене ж був приклад перед очима – власник компанії, в якій я розпочала свою кар'єру. Він не був ні олігархом, ні мультимільйонером. Він був звичайною людиною, яка почала з нуля. Коли тобі 20, ти шукаєш навколо себе орієнтири. Часто ці орієнтири виявляються далеко поза доступного тобі оточення, десь серед «зірок» чи «сильних світу цього». І з'являється відчуття нереальності — вони надто далекі, щоб до них дістався, наприклад, сьогоднішній студент. Мені пощастило. Я абсолютно точно розуміла, що ось він - реальна людина, у якої вийшло. І зробила те саме. Тільки власним шляхом довелося йти. Він виявився не швидким і не простим. Довелося піти з посади найманого менеджера міжнародної компанії фактично нікуди, «стрибнути з корабля у відкритий океан», як я люблю говорити. Але нічого! Все вийшло.

Як ставитеся до молодих фахівців, так званого покоління Z (народжені після 1995 року)? Кажуть, вони відрізняються креативністю та новаторством, але надто зациклені на собі. Як об'єднувати в команду для досягнення спільних цілей "молодих та перспективних" чи ви за "досвід і зрілість"?

Відмінно ставлюся. Нещодавно отримала резюме, в якому кандидат відповів на запитання «чому хочу працювати саме у вас». Так от, тому, що він розраховує на те, що я буду його ментором, він зможе заробити право бути відзначеним у моїх сторіс в інстаграмі, він отримає підприємницький досвід і незабаром зробить свій стартап. А ще тому, що у нас гарний офіс. Ні слова про гроші. Жодного слова про колектив. Жодного слова про професійні горизонти.
Ці «нові» люди хочуть емоційного лідерства. І вони загалом просто вільніші ніж ми. А тому мешкають за іншими правилами. В них немає лояльності до компанії. Вони не працюють лише за гроші. Їх приваблює світ – великий, цікавий – і він їм здається світом без кордонів. І правильно здається! Утримувати їх старими корпоративними трюками, заснованими на філософії "колективізму" на кшталт «ми разом, ми команда, ми найкращі» – вже не вийде. Тому що сьогодні ми разом, а завтра – ні. І не тому, що компанія стала чимось неугодною, а тому, що «я – вільна людина і світ запропонував мені челендж, а це офігеть як драйвово і гріх його не прийняти!». Так вони міркують.
Тому їм просто потрібно давати не звичайну роботу, а роботу мрії, щоб кожен день був крутим днем ​​життя, повним драйву, нових контактів, залучення в цікаві проекти.

Чому багато людей, маючи мрію створити власну справу і стати підприємцем, так і не наважуються?

Є люди, які, в принципі, не схильні до ризику. Цей простий спосіб мислення «впав із коня — піднімися і знову сядь на коня» насправді складний, і багато в чому залежить від віку. Коли тобі 20 тобі нічого не страшно. Коли 40, ти пов'язаний з базою досягнутого доходу та зобов'язаннями. Коли 60 - ти думаєш, що життя зовсім скоро закінчиться. Мені здається у цьому основна помилка. Сучасний світ, його ритм, драйв та можливості, позбавив усіх нас віку. Я знаю стартаперів, яким 55, Ольга Гуцал, наприклад.
І за мірками сучасного світу їй не аж, а всього лише 55. І це круто ось так жити і ось так себе почувати. Ну і звичайно, якщо відповідати на питання по суті – завжди потрібна тямуща ідея, щоб щось почати. Ідея – це найдорожчий товар у світі. І якщо вона у вас є - приступайте не замислюйся, і робіть так, начебто у вас 100% вийде.

Як допомогти собі чи ближньому подолати внутрішні страхи та почати будувати свій бізнес?

Секретів ніяких немає – треба просто брати та робити. Чи буде страшно? - Звичайно. Чи потрібні гроші? - Більше, ніж ви порахували. Коли я, спілкуючись із підприємцями, чую про те, що їм потрібно аж 250 тис доларів, щоб розпочати свій бізнес, я завжди заздрю ​​і згадую свою історію.
Коли ми завершили останній важливий організаційний момент та оцінили величину всіх необхідних вкладень у свій бізнес, то виявилося, що загалом нам потрібно 20 млн доларів. Яких, звісно ж, ми не мали. Що нам робити? Звучить як не вирішуване. Але завдяки особистій та професійній репутації ми це завдання із зірочкою вирішили. Насправді, у світі величезна кількість грошей. В Україні величезна кількість бізнесменів, які мають десятки мільйонів доларів, але не знають, куди інвестувати. І це гарна новина для вас.

Illustration

Знаєте, якщо говорити загалом, коли ми думаємо про можливості, часто вважаємо, що у світі вже все схоплено. Це не так. Світ переповнений можливостями. І все залежить від того, чи є у нас мотивація, щоб скористатися цими шансами.

Назвіть, будь ласка, ТОП-5 універсальних порад від Марини Авдєєвої, які допоможуть зробити життя будь-яким учасницям форуму Superwoman кращим.

1. Вірте в себе та у свою мрію. Світу начхати хто ви і чого хочете. Як і на всіх решта. Усі мають рівні шанси.
2. Ніколи не витрачайте час на тих, на кого достатньо витратити гроші. Цитата не моя, але дуже правильна.
3. Оточіть себе правильними людьми. Це ваш основний актив, що б ви не робили зараз чи потім.
4. Будьте ЩАСЛИВІ від того, що ви в житті робите. Перестаньте страждати. Всім тяжко! Коли ви бачили востаннє людину, якій легко? Різниця лише у тому, як люди ставляться до труднощів.
5. Щастя – це реальність, з якої виключено очікування! Ніколи не чекайте! Дійте зараз!

У ролі спікера на форумі Superwoman ви виступатимете вперше. Які у вас очікування від події? Вже думали, чим хотіли б поділитися зі сцени з учасницями?

Гості Superwoman – особливі жінки. А таким жінкам потрібно зовсім небагато – лише показати, що вони не одні і, мабуть, надихнути на те, щоб вони завжди вірили у власну суперсилу. Вона без сумнівів є у кожній! На форумі я поділюся з дівчатами своєю і розповім про те, як у світі бізнесу стати тією, з ким зважають.

Illustration

інтервʼю

КЕРУЙТЕ ПРОЦЕСАМИ, А НЕ ЛЮДЬМИ

Інтерв'ю з рестораторкою з 18-річним стажем, керуючою партнеркою та CEO в "Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Illustration

інтервʼю

Я ЯК ТАНК. ЯКЩО Я МАЮ МЕТУ, ТО В НЕЇ НЕМАЄ ШАНСІВ

Велике інтерв'ю зі Світланою Монастирською, яка пройшла шлях від касира до заступника Голови Правління одного з найбільших банків

Illustration

інтервʼю

МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ В МОМЕНТ, КОЛИ СТАЮТЬ СИЛЬНІШІ ЗА НАШІ СТРАХИ

Інтерв'ю із засновницею мережі освітніх проектів МрійДій (школи, садки, табори, навчання для вчителів та батьків, проектна школа, соціальні напрямки) Лідією Білас