НАТХНЕННЯ


Індра Нуї. Ціна успіху





НАТХНЕННЯ

ІНДРА НУЇЦІНА УСПІХУ

Голова ради директорів та СЕО транснаціональної компанії PepsiCo, одна з найвпливовіших жінок у світі за версією Forbes Індра Нуйі вирізняється своєю чесністю. Вона не створює навколо своєї історії успіху ілюзію легкості. Навпаки, кожен її виступ та інтерв'ю торкається проблем працюючих матерів. Індра Нуї на своєму особистому досвіді переконалася, що іноді спроби утримати в балансі сім'ю та кар'єру зводяться до нуля і доводиться робити вибір.

37 років у шлюбі, з них 12 років на посаді гендиректора – Індра відкрито каже, що не вважає себе хорошою матір'ю та дружиною. Заручившись підтримкою чоловіка, вона більшу частину часу присвятила кар'єрі і змогла досягти безмежних висот. Вона має дружну сім'ю, і водночас жінка зізнається, що мало приділяла часу своїм дочкам: «Я нагадую собі, що я втратила. Я не шкодую про свої рішення, але це не означає, що я не страждала. Жінкам важливо бути чесними перед собою у тому, що поставлено на карту, коли вони виходять на роботу”.
Індра виділяється здоровим глуздом та сміливістю висловлювати свою точку зору у спірних соціальних питаннях. Її заяви часто викликають протест серед публічних персон, які транслюють, що у житті жінки може бути все.
"Я не думаю, що у нас може бути все. Ми думаємо, що у нас може бути все. Ми вдаємо, що у нас є все. Жінки продовжують натикатися на це "може бути все", намагаючись ідеально поєднати свої традиційні ролі як матерів з новою роллю амбітної успішної жінки.Ми страждаємо від почуття провини за те, що не повністю віддаємося роботі.А якщо ми це робимо, ми хвилюємось, що не повністю присвячуємо себе дітям або чоловікові. Я б порадила жінкам розлучитися з почуттям провини. Коли ви розлучитеся з почуттям провини, ви скинете з плечей величезну ношу. Пам'ятайте, щодня на роботі ви постійно повинні робити вибір між тим, ким вам бути зараз: доброю дружиною і матір'ю чи професіоналом, але ми можемо бути гідними батьками для своїм дітей".

Illustration

Пройшовши свій шлях Індра чудово розуміє, з якими труднощами стикаються мами, що працюють. Завдяки її старанням у компанії PepsiCо з'явилися корпоративні дитячі садки у будинках офісів.

У моменти змін найкраще бути чесним у тому, хто ми є і де ми знаходимося, перш ніж ми з'ясуємо, куди ми повинні йти далі,

така життєва філософія світової бізнес-леді.

Саме завдяки такому ставленню до життя їй вдалося вибудувати своє життя. За всіма критеріями свого часу та традицій роду вона досягла неможливого.

НЕМОЖЛИВА РЕАЛЬНІСТЬ

Індра народилася і виросла в Індії в 1955 і з дитинства не вписувалася в рамки громадської думки. Вона вивчала англійську мову, грала в шкільній рок-групі, здобула вищу освіту, будувала кар'єру, а в 23 роки наважилася вступити до Єльського університету і переїхати до США. Те, що сьогодні для більшості жінок вважається відкритими можливостями, тоді означало лише одне: кинути виклик усьому світу.

У Штатах Індра почала життя з нуля. Вийшла заміж за Раджа Нуї, народила двох дочок, успішно закінчила Йєль, працювала нічним адміністратором і регулярно ходила на співбесіди у сарі. Те, що вона була мігрантом з іншим кольором шкіри, створювало додаткові труднощі. Запрошувати на роботу індіанку не поспішали. У 1980 році її прийняли до Бостонської консалтингової компанії на посаду стажера. Через 6 років Індра покинула компанію з посади директора міжнародних проектів у галузі корпоративної стратегії. Далі вона займала позиції топ-менеджерів у Motorola, пізніше – Asea Brown Boveri Ltd. У 1994 році відому управліницю запрошують до PepsiCo на посаду віце-президента з корпоративної стратегії та розвитку. Цей союз виявився доленосним як самої Індри Нуї, так компанії.

Погоджуючись на високу посаду, Індра розуміла, що робота стане пріоритетом і часу на сім'ю залишиться вкрай мало. Чоловік відмовився від престижної посади в Hewlett-Packard, щоб забезпечити підтримку дружині та більше уваги приділяти вихованню дочок.

Illustration

НОВА ВІХА В ІСТОРІЇ PEPSICO

З приходом Індри Нуї у компанії почалися масштабні зміни. Насамперед вона провела реструктуризацію та продала збитковий ресторанний бізнес, закрила заводи, які приносили мало прибутку.

Це були непопулярні рішення, і спочатку Індрі доводилося переконувати раду директорів. Але саме завдяки її реформам доходи компанії зросли на 72%, а чистий прибуток збільшився вдвічі. У 2001 році вона очолила компанію і здійснила наступний несподіваний хід: продала 60% акцій та виручені гроші направила на розвиток. За рік їй вдалося викупити контрольний пакет акцій. А своєчасні інвестиції дозволили повністю перебудувати виробництво компанії, змістивши акцент із газування на корисне харчування. Щоб підвищити якість продуктів, гендиректорка організувала дослідницьку лабораторію та залучила наукових співробітників.

Ми зрозуміли, що якщо хочемо вийти на ринок здорового харчування, ми маємо вкорінитися в науці. Коли йдеться про корисні продукти, люди дуже чутливі до того, що бачать на упаковці. Список інгредієнтів повинен точно відображати те, що ви пропонуєте. PepsiCo - велика компанія і люди висувають до нас вищі вимоги, ніж до маленьких стартапів. Нам потрібна була дуже хороша команда, яка б серйозно поставилася до питання продовольчої безпеки,

- розповідає Індра.

Завдяки її важливій чесності рівень довіри до підприємства підвищився.

Illustration

СВОЮ КОРОНУ ЗАЛИШ У ГАРАЖІ

У сім'ї Індра отримує беззастережну підтримку, але є одне правило: коли в'їжджаєш у гараж, залишай корону там. Не приходь з нею в будинок, бо вдома в першу чергу ти дружина і мати.

До речі, Індра не має корони і на роботі. Гроші, влада, вплив ніколи не були для неї метою. Колеги відзначають її здатність бути вимогливою та дбайливою одночасно.

"Я пред'являю до команди високі стандарти, але допомагаю їй досягти цих високих стандартів. Я працюю так само, як усі співробітники. Не делегую, щоб вирушити грати в гольф. Я перебуваю поряд з ними, допомагаючи всім нам дістатися кращого місця. Я підштовхую себе та всіх до того, щоб ми ставали кращими, як люди і як професіонали", - так характеризує себе бізнес-леді.

Їй пророкують велике майбутнє в політиці, але зараз Індра Нуйі займається лише розвитком улюбленої компанії. Вона вважає себе абсолютно успішною жінкою.

Успіх - це не гроші, престиж чи влада, оскільки самооцінка ніколи не визначається розміром стану. Справжній успіх - це бути щасливим із самим собою, бути реалізованим. І це приходить тоді, коли ви присвячуєте себе, свій час, своє життя тому, що ви найбільше любите робити.


Illustration

ІНТЕРВʼЮ

Я ЯК ТАНК. ЯКЩО Я МАЮ МЕТУ, ТО В НЕЇ НЕМАЄ ШАНСІВ

Велике інтерв'ю зі Світланою Монастирською, яка пройшла шлях від касира до заступника Голови Правління одного з найбільших банків

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

КЕРУЙТЕ ПРОЦЕСАМИ, А НЕ ЛЮДЬМИ

Інтерв'ю з рестораторкою з 18-річним стажем, керуючою партнеркою та CEO в "Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

ІДЕЯ – ЦЕ НАЙДОРОЖЧИЙ ТОВАР У СВІТІ!

Інтерв'ю з керуючою акціонеркою однієї з найбільших страхових компаній країни – "Арсенал Страхування" – Мариною Авдєєвою.

Найближчі заходи

Illustration

SUPERWOMAN FORUM чернівці

2.03.2024Чернівці | Культурно-мистецький центр імені І.Миколайчука12 спікерів400+ учасниць Велика бренд-зонаДегустації та нетворкінг

Illustration

SUPERWOMAN FORUM вінниця

16.03.2024Вінниця | Mont Blanc12 спікерів400+ учасниць Велика бренд-зонаДегустації та нетворкінг

Illustration

SUPERWOMAN FORUM київ

6-7 квітня 2024Київ | MERCURE Congress24 спікери700+ учасниць OFFLINE | ONLINEВелика бренд-зонаДегустації та нетворкінг